9 Tipp a tökéletes klíma kiválasztásához és beszereléséhez

A mai, kiváltságokkal és komforttal zsúfolt világban már-már elengedhetetlennek tűnik, a légkondicionáló. Ez az áldásos hatású berendezés ugyanis óriásit lendíthet otthonunk komfortján és a benne élők közérzetén, különösen nyáron, amikor ránk köszönt a rekkenő hőség, és fullasztóvá válik a lakás.

Ilyenkor felvetődik bennünk a kérdés, hogy milyen klímát szerezzünk be, mely hatékonyan lehűti otthonunkat és segít átvészelni a kánikulát.

Mire érdemes odafigyelni, és milyen szempontokat szükséges figyelembe venni ha légkondicionáló berendezéssel szeretnénk bővíteni az otthonunkat?

Bár látszólag minden berendezés nagyjából ugyanúgy néz ki, a választás korántsem egyszerű, mivel klíma és klíma között, több szempontból is bizony jelentős különbségek vannak.

A megalapozott, helyes döntés segítése érdekében összeállítottuk ezt a rövid tájékoztatót a 9 legfontosabb dologról, amit mindenképpen fontolóra kell venni klíma beszerelés előtt.

 

1. Engedély

Legelső lépésként arról kell tájékozódnunk, hogy egyáltalán engedélyezett-e a helyiségben a split klíma felszerelése. Társasház esetében ezt a közös képviselő felkeresésével tudjuk leghamarabb kideríteni. Saját, különálló ház esetében ezzel természetesen nem kell foglalkoznunk.

 

2. Teljesítmény

A légkondicionáló berendezés legfontosabb paramétere a teljesítmény. Ezt elsősorban a lehűtendő helyiség mérete és tulajdonságai alapján kell eldönteni.

Itt nem elég egyszerűen csak az alapterületet figyelembe venni. Az is számít, hogy milyen fekvésű a lakás, hogy hányadik emeleten van, mekkora a belmagasság és milyen a szigetelés, de más szempontok is szóba jöhetnek.

Ha rosszul számolunk, akkor a klíma nem lesz képes megfelelően lehűteni a helyiséget, így hosszú távon sok pénzt dobunk ki az ablakon. A túl nagy teljesítményű klíma sem okos választás.

Mivel itt egy komplex számításról van szó, ezt érdemes egy engedéllyel rendelkező szerelővel elvégeztetni egy helyszíni felmérés keretein belül.

 

3. Csak hűtés, vagy fűtés is?

A klímaberendezéseket a túlnyomó többség a hűtéssel asszociálja, pedig a mai modern klímák jelentős része fűtésre is alkalmas, sőt vannak kifejezetten fűtésre optimalizált készülékek.

Így amikor klímát választunk arra is lehetőségünk nyílik, hogy a nyári hőhullám átvészelése mellett a téli hónapokban is hasznát vegyük a berendezésnek. Egy megfelelő hatékonyságú klíma képes részben, vagy akár egészben is kiváltani a fűtésünket, és ha jól választunk még olcsóbban is megúszhatjuk a téli időszakot, mint a hagyományos megoldásokkal.

 

4. Zajszint

A klímaberendezés zajszintje is egy igen fontos tényező. Működés közben minden típus hangot ad ki, de a kibocsátott hang modellenként jelentősen eltérhet.

Ha rosszul választunk akkor könnyen megkeseríthetjük a saját, sőt akár a szomszédaink életét is. A zajszintet ugyanis nem csak a belső, de a külső egységnél is érdemes figyelembe venni.

A zajszint mértékegysége a decibel, amit 1 méterre az eszköztől mérnek. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb. 40 dB például már rendkívül zavaró lehet a mindennapi tevékenységeink során, az alvásról nem is beszélve. Az elfogadható szint 30 dB alatt van, de 25 dB alatt már kiválónak mondható.

 

5. Energiatakérkosság

Az energiahatékonyság a leadott hűtő- és/vagy fűtő-érték arányát mutatja a berendezés áramfelvételéhez képest.

Ez az egyik legfontosabb tényező, hiszen ez határozza meg a klímaberendezés hosszútávú költségeit, azaz, hogy mennyit tesz hozzá a villanyszámlához.

Az energiatakarékosság A-tól F-ig terjedő skálán mozog, ahol az A jelzésű készülékek a legköltségkímélőbbek. A besorolás nagymértékben befolyásolja a készülék árát, de itt érdemes hosszú távon gondolkodni.

Egy drágább berendezés ugyanis kevesebbet fogyaszt, hatékonyabban működik és tovább tart, így hosszú távon akár többszörösen is visszahozhatja a minőségbeli árkülönbséget.

A+ energiahatékonysági kategória alatt nem érdemes klímát venni.

 

6. Szűrő

A klímaberendezés folyamatosan forgatja a levegőt a helyiségben, így ha megfelelő szűrővel rendelkezik, akkor nem csak a hőmérsékletet, hanem a levegőt tisztaságát és páratartalmát is képes csökkenteni. Ez a komfort mellett egészségügyi szempontból is fontos.

A jobbak közé tartozó modellek nem csak a port, az allergéneket képesek és a pollent képesek kiszűrni, de lebontják a vírusokat és baktériumokat is, sőt megszüntetik a dohány vagy a házi kedvencek szagát is.

 

7. Intelligens funkciók

A klíma távirányítóval történő kezelése ma már alapnak számít, de a mobileszközök és a Wi-Fi új, intelligens funkciók egész sorát tette lehetővé.

Felügyelhetjük klímánk állapotát, energiafogyasztását és beütemezhetünk rajta bármilyen műveletet.

Akár azt is beállíthatjuk, hogy ha távozunk az irodánkból, akkor kapcsoljon be az otthoni klímánk, így mire hazaérünk, már hűs lakás fogadhat.

További funkció a mozgásérzékelős vezérlés, mellyel a klíma csak akkor működik normál teljesítménnyel, ha érzékeli, hogy valaki a helyiségben tartózkodik, ellenkező esetben átvált takarékosabb üzemmódra, és így energiát spórol.

 

8. Beszerelés: Házilag, vagy szakember által?

Hatóságilag engedélykötelessé tették a klímaszerelést, szóval ha akarnánk se szabadna házilag megoldanunk a dolgot.

A fentiekből is látszik, hogy számos tényezőre kell odafigyelni, nem véletlen tehát, hogy a klímaszerelés egy külön szakma. És ha már mindenképpen szakembert kell hívnunk, érdemes ugyanarra a személyre bízni a beszerelést, aki a helyszíni felmérést is végezte.

 

9. Garancia és karbantartás

Rendkívül fontos, hogy még vásárlás előtt részletekbe menően tisztázzuk, hogy ki milyen esetekben és milyen feltételekkel vállalja a garanciát, illetve hogy ez pontosan mit foglal magába. A legjobb az, ha teljes körű garanciát vállaló partnert találunk.

Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a forgalmazó, a szerelő és a karbantartó ugyanaz a cég legyen, így bármilyen probléma esetén egy kézben van a megoldás. Ellenkező esetben ugyanis, ha probléma adódik, könnyen megeshet, hogy a forgalmazó a szerelőt, a szerelő pedig a forgalmazót fogja okolni, gyári hibára hivatkozva. Így problémamegoldás helyett csak felelősséghárítást kapunk.

 

Összegzés

Ha tehát úgy döntünk, hogy klímát szeretnénk, első lépésként érdemes szakembert hívni, aki elvégzi nekünk a helyszíni felmérést és a szükséges kalkulációkat, ezzel kizárva a rossz döntés lehetőségét.

Ezt követően az energia besorolás, a funkciók és a személyes preferenciáink alapján válasszunk készüléket azok közül, amiket a szakember javasol.

A döntés véglegesítése előtt pedig mindenképpen tisztázzuk a karbantartással és garanciával kapcsolatos részleteket, meggyőződve arról, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén ugyanahhoz a céghez fordulhassunk, aki a beszerelést is végezte.

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést és szaktanácsadást ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlatkérés
close slider